oblicz granice.
student: lim x−>0 = sinx − cosxx3
12 lut 15:23
Maciek: | | 0 | |
Najpierw pod spodem podstawiasz 0 za x i masz wyrażenie nieoznaczone |
| czyli możesz użyć |
| | 0 | |
regułe de l'Hospitala, więc liczysz pochodną licznika i pochodną mianownika. Wychodzi taka:
| | cosx −(−sinx) | |
lim x→0 |
|
|
| | 3x2 | |
| | 1 | |
znów oddzielnie pod spodem podstawiasz 0 za x i wychodzi |
| = 0 |
| | 0 | |
12 lut 16:28
Jacek:
| 1 | |
| = 0  , chłopie, stuknij się w główkę |
| 0 | |
12 lut 16:30
Trivial:
Jak dla mnie to:
| | sinx−cosx | | 0−1 | |
limx→0 |
| = [ |
| ] = ∞. |
| | x3 | | 0 | |
Żeby określić znak nieskończoności trzeba rozważyć granice jednostronne.
12 lut 16:58
Maciek: mój błąd

sorry
12 lut 17:02