ss
srcoll : W portfelu mamy 5 banknotów po 10 zł i 3 banknoty po 20 zł. Wyjmujemy losowo 2
banknoty. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmiemy w sumie co najmniej 30 złotych.
5 lut 12:51
Eta: Witam!
razem banknotów jest 8
8!
czyli mocΩ= C82 = ------------= 28
2! * 6!
A --- wyjmiemy co najmniej 30 zł to znaczy 30 zł lub wiecej
wybierając 2 banknoty z 5 ( o nominałach 10 zł)
otrzymamy najwyżej 20zł czyli --- odpada!
wiec zostaje wybór 2 z 3 ( o nominałach 20zł)
bo mamy wtedy 40zł --- czyli odpowiada to w-kowi zad.
ale jeszcze można wybrać 1 z 5 ( o nominałach 10 zł)
i 1 z 3 (o nominałach 20zł
czyli mamy wtedy równo 30 zł --- czyli odpowiada w- kowi zad.
więc moc A = C32 + C51*C31
moc A = 3 + 5*3= 18
P(A) = 18/28 = 9/14
5 lut 18:01
srcoll : koniec analizy, dziekuje bardzo za rozwiazanie
5 lut 22:42
Eta: 
miło mi!
5 lut 23:02