wyznacz długość przekątnej graniastosłupa
justyna: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 5 cm. wyznacz dłogość
przekątnej graniastosłupa, jeśli cosinus kąta nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny ściany
bocznej jest równy 0,8.
12 lut 14:48
hwdtel i Waldemar:
| | (2)0,5 | |
d=?=a |
|
|
| | (1−cos2α)0,5 | |
Przynajmniej sama policz
12 lut 16:04
justyna: a można prosić o wytłumaczenie tego wzoru? i skąd ten cos2α ?
12 lut 16:18
hwdtel i waldemar:
| | (2)0,5a | |
a=5cm, sin2α + cos2α =1, |
| =cosα.Klawo? |
| | d | |
12 lut 17:43
justyna: dzięki
12 lut 17:47