trapez
Hania: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB=12 CD=8 i ramieniu=6. Przedluzenia ramion AD i CB
przecinaja sie w punkcie S. Oblicz dlugosc odcinka AS.
12 lut 14:44
ICSP: Z twierdzenia talesa.
12 lut 15:11
ICSP: Było już na forum takie zadanko
12 lut 15:11
12 lut 15:12
Hania: ale mi wciaz wychodzi 12:( a ma wyjsc 18. nie mozecie mi zrobic tego zadanmia?
12 lut 15:22
ICSP: x na rysunku wychodzi ci 12?
12 lut 15:24
Hania: tak, wychodzi 12
12 lut 15:25
ICSP: Na rysunku bogdana w tamtym poście
|SD| = x = 12.
|AD| = 6
Masz obliczyć długość |AS|
|AS| = |AD| + |SD|
NIe rozumiem jakim cudem wychodzi ci 12.
12 lut 15:27
Hania: ok mam

dziekuje
12 lut 15:46