matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
kropka:
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu P(x)=x
2007
+1 przez dwumian x
2
−1
12 lut 14:26
Godzio:
P(x) = x
2007
+ 1 P(1) = 2 P(−1) = 0 R(x) = ax + b 2 = a + b 0 = −a + b + −−−−−−−−−− 2 = 2b ⇒ b = 1 ⇒ a = 1 R(x) = x + 1
12 lut 14:30