błagam o pomoc!
orzeł: Zad1
W pudełku jest 5 kul białych i 3 kule czarne. Losujemy jednocześnie 2
kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń ;
a) wylosowane kule są białe,
b) wylosowane kule są różnokolorowe
Zad2
Rzucamy trzema różnokolorowymi kostkami do gry. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń ;
a) na wszystkich kościach wypadła parzysta liczba oczek ,
b) na każdej kości wypadła inna liczba oczek.
Zad3
Na egzamin przygotowano 50 pytań , zdający zna odpowiedź na 25 z nich.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia , że po wylosowaniu 3 pytań zdajacy
odpowie na wszystkie.
Zad4
Do zbioru cyfr 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i
układamy z nich liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
;
a) utworzona liczba jest parzysta,
b) utworzona liczba jest mniejsza niż 350
Zad5
Skończyło się przyjęcie , wszyscy udają się parami do swoich domów.
Podczas pożegnania wymieniono sto dwanaście uścisków dłoni. Przyjęcie
przebiegło i zakończyło się w miłym nastroju, pary skierowały się do
domów wspólnie , wobec tego nie ściskały sobie rąk. Ile osób było na
przyjęciu?
Zad6
W windzie dziesięciopiętrowego budynku jest 5 osób. Oblicz
prawdopodobieństwo , że każda z tych osób wysiądzie na innym piętrze.
Zad7
Do 5 zaadresowanych kopert wkładamy na chybił trafił 5 napisanych
wcześniej listów. Oblicz prawdopodobieństwo , że każdy z listów trafi
do
właściwego adresata .
5 lut 12:07
kasiek: a umiesz metodę drzewa
5 lut 12:09
kasiek: 1)
a)
kombinacja (5 po 2)/ kombinacja (8 po 2)= (5!/2!3!)/(8!/2!6!)=20/56
b)
P= 5/8*3/7+3/8*5/7=30/56
5 lut 12:20
maja: do zad1:
a) wszystkich kombinaji jest C18 * C17 =56
to ze bedą obie białe to C15 * C14=20 a zatem prawdopodobieństwo to 20/56
b) to C15 * C13 =15 czyli P(B) = 15/56
(o ile dobrze pamietam reguły)
5 lut 12:26
kasiek: 5) bo szybkie rozwiązanie:
kombinacja x po 2 ; bo x-osób i 2 osoby biorą udział w jednym uścisku
czyli
(x po 2)=112
x!/2!(x-2)!=112
(x-2)!(x-1)x/2!(x-2)!=112
x(x-1)/2=112
X2-x=224
x2-x-224=0
i dalej z Δ poradzisz sobie
5 lut 12:38
lehu: Mam zadanko podobne do zad1 i zdecydowanie mnie przerasta.
W pudełku jest 15 losów, w tym 5 wygrywających. Wyciągamy jednocześnie 4 losy. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych losów dwa będą wygrywające.
5 lut 12:40
orzeł: metode drzewa?

nie umiem
5 lut 12:56
Bogdan:
15 15 * 14 * 13 * 12
|Ω| = ( ) = ----------------------- = 15 * 7 * 13
4 1 * 2 * 3 * 4
A - zdarzenie polegające na wylosowaniu 2 losów wygrywających
5 10 5 * 4 10 * 9
|A| = ( ) * ( ) = ---------- * ----------- = 10 * 45
2 2 1 * 2 1 * 2
10 * 45 30
P(A) = ------------------ = --------
15 * 7 * 13 91
5 lut 13:22
lehu: Bogdan, nie rozumiem, skąd się bierze 10 , mógłbyś wytłumaczyć?
( )
2
5 lut 14:59
Bogdan:
Wyciągamy 4 losy z 15, w tym 2 z 5 wygrywających i 2 z 10 przegrywających.
5 lut 15:41
srcoll : ale moc |Ω| to chyba 20
( )
4
poniewaz losujemy 4 z 20 a nie 4 z 15
5 lut 16:00
Lla: 52
18 wrz 11:04