Równanie !
decode: rozwiąż równanie x3 + 4x2 − 2x − 8 = 0
x2 (x−4) − 3(x−4)=0
(x−4)(x2−3)=0
co dalej..?:(
12 lut 13:02
ICSP: a*b = 0 ⇔ a = 0 v b = 0
12 lut 13:03
decode: x=4 v x2 = 3
czy z x2 mam coś zrobić czy zostawić takie coś?
i jakie jest rozwiązanie tego równania?
12 lut 13:06
ICSP: Masz podać pierwiastki wiec musisz to jeszcze rozłożyć.
12 lut 13:10
decode: x = √3 i x = 4 ?
12 lut 13:11
ICSP: zapomniałaś o jednym.
12 lut 13:13
decode: niczego tu już nie widzę...:(
12 lut 13:15
ICSP: x2 = 3
x2 − 3 = 0
x2 − (√3)2 = 0
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
x2 − (√3)2 = 0 ⇔ (x+√3)(x+√3) = 0
12 lut 13:25
ICSP: Ups. Tam na końcu powinien być w jednym nawiasie minus.
12 lut 13:25
decode: jejuuuu pierwszy raz widzę coś takiego...

czyli x = p−{3} v x =
√3 ?
czyli są 3 rozwiązania?
te i liczba 4?
12 lut 13:30
ICSP: Tak.
Jeżeli masz wielomian stopnia jakiegoś tak to liczba rozwiązań musi być o parzystą liczbę
mniejsza lub taka sama. Może ich być również 0.
w twoim przypadku masz wielomian stopnia 3. Dlatego nie możesz mieć dwóch rozwiżań. Jak chcesz
to w takim przypadku:
x2 − 3 możesz również deltę liczyć i pierwiastki ale jest to strata czasu.
12 lut 13:33
decode: będę wiedzieć już teraz, wielkie dzięki !
12 lut 13:35