matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
sk:
Suma trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich jest równa 35, a
7
suma ich odwortności to
. Oblicz te wyrazy.
20
12 lut 12:47
Godzio:
b
2
= ac a + b + c = 35
1
1
1
7
+
+
=
/ * abc
a
b
c
20
7
bc + ac + ab =
abc
20
7
bc + b
2
+ ab =
b
3
20
7
b(a + b + c) =
b
3
/:b
20
7
35 =
b
2
20
100 = b
2
b = 10 a + c = 25 ac = 100 a = 20 i c = 5 lub a = 5 i c = 20 (20,10,5) lub (5,10,20)
12 lut 12:55
sk:
dzieki
12 lut 12:57