Oblicz!
Wydi: Rozwiąż...
2x
3+8x
2+9x+2=0
Chodzi mi o to czy da się ten przykład rozwiązać inna metoda niż korzystając z twierdzeń
o pierwiastkach całkowitych lub wymiernych...
Tak samo ten przykład:
x
4-x
3-7x
2+13x-6=0
Konkretnie chodzi mi o metodę wyłączania przed nawias

Proszę o podpowiedź!
5 lut 11:57
gizmo: nie da się tego chyba rozwiązać
5 lut 12:10
Shinga: Myślę, że można tak:
2x3+8x2+9x+2=0
2x3+8x2+8x+x+2=0
2x(x2+4x+4)+x+2=0
2x(x+2)2+x+2=0 (teraz (x+2) przed nawias)
(x+2)[(2x(x+2)+1)=0
(x+2)(2x2+4x+1)=0
no i 2x2+4x+1 rozwalasz jak normalną funkcję kwadratową z delty
5 lut 12:12
Wydi: No właśnie o coś takiego mi chodziło

Dzięki!
5 lut 12:29