Układ równań
Adrian: W trzycyfrowej liczbie, w której suma cyfr równa się 9, cyfra dziesiątek równa się średniej
arytmetycznej cyfr setek i jedności. Jeżeli do tej liczby dodamy 198, to otrzymamy liczbę
utworzoną z tych samych liczb, ale napisanych w odwrotnej kolejności. Jaka to liczba? (odp.
234)
Czy taki układ jest dobry, bo mi dziwne rzeczy wychodzą?
x + y + z = 9
y = (x + z)/2
100x + 10y + z + 198 = 100z + 10y + x
x − cyfra setek
y − cyfra dziesiątek
z − cyfra jedności
12 lut 12:37
ICSP: Układ równań dobry.
12 lut 12:39
ICSP: Proponuję od razu wyliczyć y (drugie równanie przemnożyć przez dwa i później wstawić 2y do
pierwszego. Wyjdzie że 3y = 9.
y = 3.
12 lut 12:40
Adrian: Udało się − wyszło dobrze. Dzięki
12 lut 13:10