Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=x2+3 w przedziale <−1;2>.
decode: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=x2+3 w przedziale <−1;2>.
z góry dziękuję za pomoc.
12 lut 12:33
ICSP: Zakładam że x2 + 3.
x2 = 0. Dlatego należy on do tego przedziału i najmniejsza wartość funkcji będzie przyjmowana
w nim. Bardziej oddalonym punktem od xw jest punkt x=2. Dla niego wartość funkcji w tym
przedziale będzie największa
Policzmy teraz najmniejszą wartość funkcji. x = 0
02 + 3 = 3 − najmniejsza wartość funkcji
Teraz największa x = 2
22 + 3 = 4 + 3 = 7 − największa wartosść funkcji.
12 lut 12:37
ICSP: w drugiej linijce powinno być xw a nie x2. NIe liczą tu pierwiastków przecież
12 lut 12:38
mm: kljklnl
23 kwi 21:47
Leszek: f(x) = x2 + 3 , liczysz wierzcholek W( 0,3) i na koncach podanego przedzialu
f( −1) = 4 ; f( 2) = 7 , i teraz widzisz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji .
23 kwi 21:52
oliwia: Wyznacz największą wartość funkcji f(x)= − x2 −3x + 10 w przedziale < 0; 2 >
26 paź 12:29
6latek:

a=−1
b=−3
c=10
Wspolrzedne wierzcholka
q=c−a*p
2
q=10−(−1)*(1,5)
2
q=10+2,25=12,25
p=−1,5
q=12,5
Licz teraz wartosci tej funkcji dla zadanych przedzialow
26 paź 15:56