Obliczyć pole sześciokąta mając podany jego obwód
mamba: Oblicz pole sześciokąta foremnego, którego obwód jest równy 24√2 cm
12 lut 12:30
ICSP: sześciokąt foremny ma 6 boków. Oblicz długosć jednego boku (oznaczę go jako a)
| | 3 | |
P = |
| a2√3 − gdzie a to bok a P to pole |
| | 2 | |
12 lut 12:30
mamba: to jest koniec?
12 lut 12:38
ICSP: Tyle.
12 lut 12:41
ICSP: Tylko trzeba to jeszcze obliczyć
12 lut 12:41
mamba: a jak?
12 lut 12:42
ICSP: Tak jak podałem. Sześciokąt foremny ma 6 równych boków:
Obw = 6a. Liczysz z tego a i później wstawiasz do wzorku.
12 lut 12:42
mamba: ile to jest 24√2:6
12 lut 13:47
ICSP: 24√2 = 6 * 4√2
12 lut 13:55