Obliczyć promień okręgu w trójkącie wpisanym i opisanym
mamba: Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 4 a ramię długość 8. Oblicz promień okręgu
a) wpisanego w ten trójkąt
b) opisanego na tym trójkącie
12 lut 12:24
ICSP: P = sr gdzie s jest połową obwodu a r promieniem okręgu wpisanego. P to pole.
| | abc | |
P = |
| gdzie abc są długościami boków a R jest promieniem okregu opisanego P to pole. |
| | 4r | |
12 lut 12:27
mamba: a konkretniej?
12 lut 12:32
ICSP: Jakie boki ma trójkąt równoramienny w twoim przykładzie?
12 lut 12:33
mamba: no 4 i 8
12 lut 12:36
ICSP: Pytałem o wszystkie boki. Trójkąt równoramienny ma dwa boki równej długości zwane ramionami.
12 lut 12:47
R.W.17l: On chyba się nie spodziewał, ze będziesz chciał Go nauczyć jak to robić, tylko chciał
rozwiązanie pewnie
12 lut 12:49
ICSP: To może będziesz tak miły i mu to rozwiążesz
12 lut 12:50
mamba: no skoro podstawa ma 4 to pozostałe 2 ramiona mają 8
12 lut 12:52
ICSP: Teraz pytanie znasz wzór Herona?
12 lut 12:53
mamba: znam
12 lut 12:57
ICSP: Dobrze. To możesz obliczyć pole z tego wzorku.
Jak obliczysz pole będziesz miał już wszystko i będzie można już wstawiać.
12 lut 12:59
mamba: P wychodzi mi pierwiastek z 240
12 lut 13:06
ICSP: MI też

√240 = 4
√15
12 lut 13:07
ICSP: mamy P
mamy s
brakuje r
12 lut 13:07
mamba: i to jest do wpisanego tak? I co dalej?
12 lut 13:08
ICSP: P = sr
4√15 = 10r. Liczysz r i masz promień. Tak samo w drugim.
12 lut 13:09
mamba: ile to wyjdzie?
12 lut 13:14
ICSP: podziel przez 10 i skróć. MI też jakiś ten wynik dziwny wyszedł.
12 lut 13:38
mamba: to jaki ci wyszedł?
12 lut 13:40
ICSP: a jaki tobie?
12 lut 13:59