Pomocyyy Z delta
Kiepski uczeń: Witam mam problem z delta czy mógłby mi ktos rozwiazac ten przyklad

/
x
2−4x+5
wystarczy obliczyc z tego delte i jak ktos by mogł to znalezc połozenie na osi
12 lut 12:12
ICSP: Δ< 0 − brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych.
12 lut 12:14
Kiepski uczeń: a wyjasnił bys mi czemu

?
12 lut 12:17
ICSP: x2 − 4x + 5
a = 1
b = −4
c = 5
Δ = b2 − 4ac = (−4)2 − 4 * 5 * 1 = 16 − 20 = −4.
12 lut 12:18
Kiepski uczeń: a delta nie moze byc ujemna zgadza sie

?
12 lut 12:19
ICSP: Delta może być ujemna. Jest np. przy liczeniu yw.
Tylko rozwiązania równania kwadratowego zalezą od Δ:
Δ>0 − dwa rozwiązania
Δ = 0 − jedno rozwiązanie(podwójne)
Δ<0 brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych.
12 lut 12:21
Kiepski uczeń: Bo ogolenie rozwiązuje styczna do paraboli. czyli skoro wyszla mi ujemna delta to jest
mozliwosc narysowania takiej krzywej czy sie nie da

?
12 lut 12:24
ICSP: Każdą parabolę można narysować. Od delty zależy czy będzie przechodziła przez oś OX czy nie.
Proponuję abyś obliczył xw ii yw. Później narysuje wykres.
12 lut 12:25
Kiepski uczeń: Dzieki wielkie za pomoc
12 lut 12:31
jajko:

∧ Δπγδ=∬piekarnik∭∮
xεjajko
2
31 paź 14:55
daras: ugotowałeś się już na twrdo ?
31 paź 15:02