Okręgi
Kasiunia;): Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokatny Wiedząc że obwód trójkąta wynosi 30
cm a promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 6,5 cm
Błagam pomóżcie mi
5 lut 11:48
Bogdan:
r - promień okręgu wpisanego w trójkąt,
R - promień okręgu opisanego na trójkącie,
a, b - przyprostokątne,
c - przeciwprostokątna
L - obwód trójkąta, L = a + b + c
a + b - c
r = -------------- 2R = c a + b = L - c
2
L - c - c L - 2c L - 4R 30 - 26
r = -------------- = ----------- = ------------ = ------------ = 2
2 2 2 2
5 lut 12:52
Kasiunia;): dzięki
5 lut 18:05