prosze o spr
Ewelina:): dane sa wektory u[−2,−3,1] i v[1,4,−2] oraz punkty A(4,−2,7) i B(2,1,10)
sprawdz czy prostopadle sa wektory w i AB gdzie w=u x w i czy dlugosc wektora jest wieksza
niz 10?
rozwiazanie:
AB[−2,3,3]
w=u x w czyli w[−10,5,−5]
czy to jest ok
12 lut 12:04
Ewelina:): dlugosc wektora AB=√22
12 lut 12:06
Ewelina:): czyli √22 < 10
12 lut 12:07
Ewelina:): a jak obliczyc czy wektory w i ab sa prostopadle?
12 lut 12:07
Ewelina:):
12 lut 12:10
12 lut 12:12
Ewelina:): ale to co zrobilam jest dobrze
12 lut 12:12
Ewelina:): 
?prosze o pomoc
12 lut 12:28
Ewelina:
12 lut 12:38
AS: Nie wszystko dla mnie jest jasne
u = [−2,−3,1] , v = [1,4,−2]
AB→ = [2 − 4,1 + 2,10 − 7] = [−2,3,3]
w = u x AB = [−2,−3,1] x [−2,3,3] = [−12,4,−12]
Warunkiem prostopadłości dwóch wektorów jest: aob = 0
U nas woAB = [−12,4,−12]o[−2,3,3] = −12*(−2) + 4*3 + (−12)*3 = −24 + 12 − 36 ≠ 0
Nie są prostopadłe
Długość którego wektora?
|AB→| = √(−2)2 + 32 + 32 = √22 < 10
12 lut 12:39
Ewelina: w = u x AB = [−2,−3,1] x [−2,3,3] = [−12,4,−12]
to jest źle powinno byc ze w→=u→ x v→
12 lut 12:45
Ewelina: i trzeba sprawdzic czy wektory w
→ i AB
→ sa prostopadle
12 lut 12:47
ewelina;): 

?prosze o pomoc
12 lut 13:17
AS:
uxAB→ wyliczone poprawnie
Nie jesteś konsekwentna. Raz określasz w = u x AB drugi raz w = u x v
u→xv→ [−2,−3,1] x [1,4,−2] = [2,−3,−5]
Sprawdzam prostopadłość wektorów w i AB
w o AB = [2,−3,−5]o[−2,3,5] = 2*(−2) + (−3)*3 + (−5)*5 = −38 ≠ 0
Nie są prostopadłe.
12 lut 13:31
ewelina;): u gory w zadaniu napisalam przecie ze w = u x v to TY zle czytasz
12 lut 14:11