Liczby zespolone ..
janek: | | √3 | | 1 | | 5−i√3 | | 4+8i | |
( |
| + |
| i )26 + |
| + |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1−i | |
ma ktoś pomysł jak się do tego zabrać

?
12 lut 10:55
janek: jakiś pomysł
12 lut 11:10
Trivial:
| | √3 | | 1 | | 1 | | √3 | |
( |
| + |
| i)26 = (eiπ/6)26 = ei13π/3 = eiπ/3 = |
| + |
| i. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | | 5−i√3 | | 4+8i | |
( |
| + |
| i)26 + |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1−i | |
| | 1 | | √3 | | 5−i√3 | | (4+8i)(1+i) | |
= |
| + |
| i + |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1−i2 | |
| | 6 | | 4+4i+8i−8 | |
= |
| + |
| = 3 − 2 + 6i = 1 + 6i. |
| | 2 | | 2 | |
12 lut 11:13
janek: a to π to skąd co jak

mozesz jakimis wzorami sypnac zebym to zrozumial ?
12 lut 11:15
janek: nie czaje tego , mzoesz mi to jakos wytlumaczyc
12 lut 11:21
Trivial:
Sprowadzamy do postaci wykładniczej.
| √3 | | 1 | | π | | π | |
| + |
| i = cos( |
| ) + isin( |
| ) = eiπ/6. |
| 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
12 lut 11:21
janek: no a dalej
12 lut 14:49
janek: mozesz wytlumaczyc ze e
i13π/3 = eiπ/3

?
12 lut 15:04
janek: dobra przeliczylem to trszoke dluzszym sposobem i rozumiem , dzieki tylko powiedz czego w
osoatnikm mnozusz to mianownik
12 lut 15:19
Trivial:
e
i13π/3 = e
i12π/3 + iπ/3 = e
i*4π + iπ/3 = e
iπ/3.
W zadaniu chodzi pewnie o wynik w postaci:
a + bi, gdzie a,b∊R, czyli musisz pozbyć się 'urojoności' z mianownika.
12 lut 15:22