Kąty
1ada: Katy AOC i BOD są kotami wierzchołkowymi. wykaż, że przedłużenie dwusiecznej kąta AOC jest
dwusieczną kąta BOD.
dzieki za pomoc
11 lut 23:12
Izabela:

ZAŁOŻENIE :
− Kąty AOC i BOD kąty wierzchołkowe
− prosta LO dwusieczna kąta AOC
− kąt COD przyległy do kąta AOC
− dwusieczna LO dzieli kąt AOC na dwa równe kąty
TEZA :
prosta LO dwusieczna kąta BOD dzieli kąt na dwa równe kąty
DOWÓD :
rusuję dwusieczną kąta COD, otrzymuję dwa kąty
z twierdzenia o dwusiecznych kątów przylęgłych mam,że
2a1 + 2b1 = 180 <=> a1 + b1 = 90
2a1 + 2c1 = 180 <=> a1 + c1 = 90
b1 = 90 − a1
c1 = 90 − a1
8 wrz 14:41