Skrócenie logarytmów - jak to zrobić?
lvcas119: Witam
Jak skrócić ten logarytm do prostszej postaci?
log2(4x−12) = ?
11 lut 22:11
Niunia85:
| | 4x | | x | |
log24x−log212=log2 |
| =log2 |
| |
| | 12 | | 3 | |
12 lut 00:22
Bogdan:
Źle Niunia85
loga (c − d) ≠ loga c − loga d
12 lut 00:27
Niunia85: ok, ale nie rozumiem dlaczego
w normalnym działaniu byłoby ok
zrozumiałam to tak, że log jest wyciągnięty przed nawias
12 lut 00:30
12 lut 00:34
Eta:
Ivcas........ nie rozumiem po co ponownie zakładasz taki sam post

?
12 lut 00:36
Bogdan:
Weźmy za x jakąś liczbę, np. 4.
log
2(4x − 12) = log
2(4*4 − 12) = log
2 4 = 2,
a teraz to samo, ale wg Twojego
Niunia85 przepisu:
| | 16 | | 4 | |
log2(4x − 12) = log2(4*4 − 12) = log2 16 − log2 12 = log2 |
| = log2 |
| |
| | 12 | | 3 | |
| | 4 | |
Mamy różne wyniki. Który wynik jest poprawny: 2 czy log2 |
| ? |
| | 3 | |
12 lut 00:49
lvcas119: Ma wyjść log2(x−3)+2 ale w drugim temacie już dostałem odpowiedź. Dzięki
12 lut 11:02