Gustlik: Dziedzina:
Δ=1
2−4*1*1=1−4=−3, mianownik nie ma miejsc zerowych i jest zawsze dodatni, D=R
Pochodna ilorazu (ułamka):
| | 1*(x2+x+1)−(2x+1)(x+1) | |
f'(x)= |
| =
|
| | (x2+x+1)2 | |
| | x2+x+1−(2x2+2x+x+1) | |
= |
| =
|
| | (x2+x+1)2 | |
| | x2+x+1−2x2−2x−x−1 | |
= |
| =
|
| | (x2+x+1)2 | |
Szukam punktów "podejrzanych" o ekstremum (warunek konieczny f'(x)=0)
f'(x)=0
Ułamek = 0, gdy licznik =0
−x
2−2x=0
−x(x+2)=0
x=0 v x=−2
Rysuję parabolę ramionami w dół (a<0)
f'(x)<0 czyli f (x)↓ gdy x€(−∞, −2) i (0, ∞)
f'(x)>0 czyli f (x)↑ gdy x€(−2, 0)
Funkcja jest różniczkowalna i ciągła w calej dziedzinie (D=R), a pochodna zmienia znak z − na +
dla x=−2 (minimum), a z + na − dla x=0 (maximum).
f
min(−2)=... (podstaw −2 do funkcji, nie do pochodnej

!)
f
max(0)=... (podstaw 0 do funkcji, nie do pochodnej

!)