zadanko
tlik: Słuchajcie, jak wyznaczyć liczby naturalne, mniejsze od 555, których reszta z dzielenia przez 4
wynosi 1 ?
11 lut 22:07
postać:
słuchamy, słuchamy, policzyć na liczydle
11 lut 22:28
smmileey: pierwszą z takich liczb będzie 1, każda następna będzie 4 większa. ostatnią z nich będzie 553.
ciąg arytmetyczny. Możesz też zapisać, że szukana liczba a=4k+1 i podkładać.
11 lut 22:42
Eta:
1,5,9, 13,........... ,553
11 lut 22:42
Pestek: liczba której reszta z dzielenia wynosi 4 oznaczamy jako
an=4n−3;
a1=1;
an=553
553=1+(n−1)*4;
n=139;
odp. 139
11 lut 22:43
tlik: Dzięki wielkie.
11 lut 23:01