moze ktos to zrobic ?
moniczka: Zad. 1
W trójkącie ABC bok BC ma długość 6 cm oraz |<(tutaj ten znak to taki ścięty trójkąt, nie
wiem coon oznacza) więc tak |<CAB| = 42 stopnie i |<ABC| = 68 stopni. Oblicz długość
boku AB.
Zad. 2
W trójkącie ABC dane są długości dwóch boków oraz miara jednego z kątów. Znajdź miary
pozostałych kątów tego trójkąta.
|AC| = P{6}, |BC| = 2 , |<ABC| = 60 STOPNI, |AC| = 1 , |BC| = √2 ,|<ABC| = 30 STOPNI
zAD.3
Oblicz długości odcinków oznaczonych literami α , β
a) α= 45 stopni
β = 75 stopni
b) α = 30 stopni
β = 70 stopni
5 lut 10:32
poli: taki ścięty trójkąt zastępuje słowo kąt

zad1
w tym zadaniu korzystamy z twierdzenia sinusów
na przeciwko boku AB (oznaczę go x) jest kąt 70 stopni, więc
6cm x
------ = ------
sin42 sin 70
0,9397 x = 6cm *0,6691
x= 4,27 cm
5 lut 11:04
poli: zad 2
√6 2
----- = -----
sin60 sin α
√6 *sin α = 2* √3 dwójki się skrócą, obustronnie dzielę przez √6
----
2
sin α = √3
------
√6
sin α = 3 1
--- = ---
6 2
α = 30 stopni
β = 180 - 30 - 60 = 90 stopni
drugi trójkąt:
1 √2
------- = --------
sin 30 sin α
1
---- * √2= sin α
2
√2
----- = sin α
2
α= 45 stopni
β= 180 - 30 - 45 = 105 stopni
5 lut 11:21
moniczka: a 3 zadanie ?
za 1 i 2 wielie dzieki
5 lut 11:38
poli: 3 nie bardzo wiem jak zrobić
5 lut 11:39
moniczka: moze ktos mi zrobic 3 zadanie ?
5 lut 17:48
moniczka: ?
5 lut 19:01
moniczka: jest ktos tutaj w ogole dopomocy ?
5 lut 19:02
moniczka: wiec jak eta wiesz jak te zadanie 3 zrobic ?
5 lut 19:19
Eta: Nie rozumiem tego zadania!
Napisz całe dokładne brzmienie!
W trójkacie? jakim? coś mi tu brakuje!
5 lut 19:19
moniczka: a sorry zapomnialam dodac w trojkacie masz racje
5 lut 21:16
moniczka: trojkat prostokatny
5 lut 21:18
moniczka: α
----------------- * 2π r
360 stopni
a do tego taki wzór by nie pasował ?
5 lut 21:22
moniczka: moze ktos to zrobic teraz tresc zadania jest zrozumiala
5 lut 21:56
moniczka: Oblicz długości odcinków trójkąta prostokątnego oznaczonych literami α , β
a) α= 45 stopni
β = 75 stopni
b) α = 30 stopni
β = 70 stopni
5 lut 21:57
moniczka: moze mi ktos zrobic te zadanie 3, bo na jutro jest mi potrzebne
5 lut 22:01
moniczka: naprawde dzieki wielkie
juz nigdy nie skorzystam tego forum
jedna osoba uprzejma sie znajdzie i zrobi a reszta to ma w dupie
5 lut 23:46
moniczka: moze ktos pomoc to zrobic ?
6 lut 08:07
moniczka: ?
6 lut 11:36
poli: to zadanie jest bez sensu
na pewno do tego był jakiś rysunek, a tak to nie wiadomo o co tu chodzi
6 lut 11:39
moniczka: Oblicz dlugosci odcinkow trojkata prostokatnego oznaczonychliterami a i b
a) α 15 stopni
β 75 stopni
| 15 stopni α
|
|
|b
| to jest
rysunek do podpunktu a
|
|
| 75 stopni β
|------------------------------------------------
a
b) α = 30 stopni
β = 60 stopni
| 30 stopni α
|
|
|
| b to
jest rysunek do podpunktu b
|
|
|
| a 60 stopni β
|----------------------------------------------------
sorry ze upieralam sie zeby ktos mi zrobil te zadanie a jest nie zrozumiale dla was ,
wszystko mi sie pokicialo, ale teraz to poprawilam i nie powinno byc zadnych watpliwosci
ze zadanie jest do bani,
wiec ktos je teraz zrobi ?
6 lut 13:34
moniczka: ?
6 lut 14:31