kąty wpisane i środkowe
1ADA: Na przedłużeniu cięciwy AB danego okręgu poza punkt B wybieramy punkt C, w odleglości od punktu
B równej długości promienia okręgu. przez punkt C prowadzimy prostą przechodzącą przez środek
O okręgu i literą D oznaczamy jeden z punktów przecięcia tej prostej z okręgiem tak, żeby
środek O leżał między punktami C i D. udowodnij, że miara kąta AOD jest trzy razy większa od
miary kąta BOC. Dzziękuje z gory za pomoc
11 lut 21:03
sonia:

Należy zauważyć, że ΔAOB i ΔOBC są równoramienne, więc kąty przy podstawach tych trójkątów mają
równe miary.
β =180−2α (suma miar kątów w trójkącie jest równa 180)
γ=180−β=180−(180−2α)=180−180+2α=2α
δ=180−2γ=180−2*2α=180−4α
x+δ+α=180
x+180−4α+α=180
x−3α=0
x=3α
cnd
11 lut 23:50