wojtas740: przyjmując ,że 210 ≈1000, zapisz przybliżenie liczby 2144 w postaci a10k
gdzie a∈[1,10),k∈C .pomiędzy a i 10 jest znak mnozenia
21 mar 23:37
ewelina: Możesz to sobie zapisać tak: 210 i takich potęg w liczbie masz 14 (to juz chyba wiesz,
dlaczego) czyli masz:
210 * 210 * 210 itd, (14) razy. I na koniec jeszcze * 24 = tak masz rozpisaną
tą potęgę na sumę innych.
24 daje 16.
Musimy dalej określić, ile zer będzie w naszej otrzymanej potędze. Skoro potęg o
wykładniku 10 mamy 14, czyli:
14*3=42 (bo 210 =1000, więc zer będzie 42.
Nasza liczba: 16*1042, czyli: 1,6*1043
22 mar 20:25
ewelina: Sorry, musiałam skopiować do notatnika i mi zjadło niektóre znaki, poprawiona wersja:
Możesz to sobie zapisać tak: 210 i takich potęg w liczbie masz 14 (to juz chyba
wiesz,
dlaczego) czyli masz:
210 * 210 * 210itd, (14 razy). I na koniec jeszcze * 24 = tak masz rozpisaną
tą potęgę na sumę innych.
24 daje 16.
Musimy dalej określić, ile zer będzie w naszej otrzymanej potędze. Skoro potęg o
wykładniku 10 mamy 14, czyli:
14*3=42 (bo 2{10) =1000, więc zer będzie 42.
Nasza liczba: 16*1042, czyli: 1,6*1043
22 mar 20:27