układ równań z wartością bezwzględną
Paweł: następujący układ równań:
2|x−2| + 3|y+1| = 4
2x − y = 3
11 lut 20:52
olgiś: musisz wyznaczyc z drugiego y=2x−3 i podstawic do pierwszego
wartosc bezwzgledna przyrownujesz do 0 dostajesz x=2 i x=3/2
i rozwazasz trzy przedziały
11 lut 20:59
Jeruzalem: Rozpatrz 4 przypadki
x−2 ≥ , y+1≥0
x−2 ≥ , y+1<0
x−2 < , y+1≥0
x−2 < , y+1<0
11 lut 21:00
Eta:
2/
y= 2x −3
1/ 2| x −2 | +3 | 2x −3+1 |= 4 => 2|x−2| +3|2x −2|= 4
2|x−2| +6|x−1|= 4 / :2
(**) |x −2| +3|x−1| =2
teraz rozpatrz to równanie (**) przedziałami:
1
o dla x€ ( −∞, 1)
2
o dla x€ <1, 2)
3
o dla x€ <2, ∞)
11 lut 21:05