liczby rzeczywiste
aśka: W zbiorze A = {−12,(11); − √0,49; −2pi; 0; 3√8; √10; √2014
znajdują się liczby wymierne. Ile jest tych liczb?
odpowiedzi : a)3 b)5 c)2 d) 4
proszę o pomoc
11 lut 20:41
3 miechy: odp. a) 0, √8 i √20 1/4 trzy liczby

liczby wymierne to takie ktore mozesz zapisac za pomoca ułamka
11 lut 20:49
Godzio:
A −12,(11) nie da się zapisać za pomocą ułamka ?
11 lut 20:49
Godzio:
tak samo
√0,49
11 lut 20:50
olgiś: a jak zamienic −12, (11)
11 lut 20:56
darelo1@wp.pl: 12,(11)
0,(11)
x = 0,111...
100x = 11,111...
100x −x = 11,111... − 0,111...
99x = 11
x = 11/99
12 i 11/99
1199/99
6 sty 21:24