wylicz regula de L' Hospitala
kinia230: Mam taki przyklad i trzeba go wyliczyc za pomoca reguly de L' Hospitala. Wiem ze trzeba
utworzyc pochodne ale nie wiem co dalej.
Prosilabym o pokazanie jak to bedzie wygladac po kolei.
11 lut 20:39
Godzio:
Trzeba ? A nie można przekształcić ?
11 lut 20:41
kinia230: no wlasnie nie mozna

bo polecenie jest wylicz ta regula.
11 lut 20:56
Godzio:
No to dobra, zaraz pokaże
11 lut 20:56
Godzio:
| | 3√x − 3√2 | | 0 | |
limx→2 |
| = |
| = H |
| | √x − √2 | | 0 | |
| | | | 2√x | | 2√2 | |
limx→2 |
| = limx→2 |
| → |
| |
| | | | 33√x2 | | 33√4 | |
11 lut 20:59
kinia230: i to w takiej postaci moge zostawic?
11 lut 21:01
kinia230: dzieki
11 lut 21:15
Godzio:
Możesz jeszcze usunąć niewymierność ale to chyba nie jest konieczne aż tak bardzo
11 lut 21:18