trójkąt pomocy;]
3 miechy: W trójkącie ABC, o kącie rozwartym przy wierzchołku C dane są długości boków |AC|= 5 cm i |BC|=
12 cm. Oblicz długość boku AB, wiedząc, że pole trójkąta jest równe 24cm2.
11 lut 19:43
3 miechy: wiem, że ktoś potrafi
11 lut 20:01
Eta:
I<C|=α€(0
o,180
o)
| | 4 | |
5*6*sinα= 24 => sinα= |
|
|
| | 5 | |
z tw. cosinusów
|AB|
2=c
2= a
2+b
2 −2ab*cosα =.........
11 lut 20:06
Godzio:
|<C| = α∊(90o,180o)
11 lut 20:17
Eta:
no tak

....... chochlik
11 lut 20:19
3 miechy: a jak z sin otrzymuje sie cos? czemu nie moge skorzystac ze wzoru na jedynke?
11 lut 20:30
Godzio:
Tak jest
11 lut 20:30
3 miechy: sorki rzeczywiscie dziekuję
11 lut 20:33