proszę o pomoc !
alaa: PROSZĘ O POMOC !
1. napisz liczbę odwrotną do √5 - √2
2. doprowadz do prostszej postaci
(a + 1)3 - (a-2) (a2 + 2a + 4) - 3( a - 1 )2
3. rozwiąż
a) |3x-2| =4
b) |x-2| ≤ 4
c) |x + 3| > 2
5 lut 08:28
xmen: 1. √5 - √2 = √3 odwrotna 1/√3 po usunieciu niewymiernosci z mianownika √3/3
5 lut 10:03
xmen: 2. musisz zastosowac wzór skróconego mnozenia (a+b)3 i (a-b)2 sa samym koncu
powinno byc 3a2-12a+3
5 lut 10:15
xmen:
a)
|3x-2| =4
3x-2 = 4
3x= 6 /: 3
x=2
oraz
3x-2 = -4
3x=-2
x= -2/3
x= 2 v x = -2/3
b)
|x-2| ≤ 4
x-2 ≤ 4
x ≤ 6
oraz
x-2 ≥ -4
x ≥-2
x ≤ 6 v x ≥-2 x∈(-2;6)
c)
|x+3| > 2
x+3 > 2
x >-1
oraz
x+3 <-2
x<1
x>-1 v x<1 x∈ (-1; 1)
oczywiscie te przedziały musisz zaznaczyc na osi liczboej
nudziło mi sie dlatego to zrobiłem jesli potrzebujesz pomocy to znajdziesz ją tutaj https://matematykaszkolna.pl/strona/16.html
5 lut 10:37
5 lut 11:53
d: w drugim zaś jwynik to 9a -2
5 lut 11:54
d: w trzecim podpunkt c prawidłowa odpowiedz to x<-5 lub x>-1 co daje nam ze,
x∈(-∞,-5)u(-1,+∞)
5 lut 11:59