parametr
sk: Oblicz, dla jakich wartośći parametru m pierwiastki x1 i x2 równania x−(m+2)x−m2−1=0 oraz
parametr m w kolejności x1, m, x2 są wyrazami ciągu arytmetycznego.
11 lut 18:41
;): Δ>0
m2+4m+4+4m2+4>0
5m2+4m+8>0
m∊R
m=xw poniewaz 2p=x1+x2 stad 2m=x1+x2
11 lut 18:48
sk: źle napisałem tam powinno być x2 −(m+2)x−m2 − 1=0
coś nie tak,
m ma wyjść 2
11 lut 18:50
;): czyli −m
2−4m−4+4m
2+4>0
3m
2−4m>0
m(3m−4)>0
m=x
w poniewaz 2p=x
1+x
2 stad 2m=x
1+x
2
| | −b | |
korzystamy z wzorow vieta x1+x2= |
| 2m=m+2 m=2 |
| | a | |
11 lut 18:57
;): jej pomylka Δ jest tyle rowna 5m2+4m+8>0 m∊R ale glupote napisalem
11 lut 18:59
sk: jakoś dziwnie, od kiedy uwzględnia się minus przed współczynnikiem b skoro i tak sie go do
kwadratu podnosi?
nie powinno być
m2+4m+4+4m2+4 ?
11 lut 19:03
sk: nom
11 lut 19:05
;): wiem pogmatwalem ta Δ pozniej najpierw dobrze zrobilem a poznej babola odstawilem
11 lut 19:08
sk: wszystko si, dzieki
11 lut 19:10
;): spoko
11 lut 19:10