asymptoty pionowe
motka54:
| | 1 | |
f(x)= |
| dziedzina to D:R/{−3;3}
|
| | √9−x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| =[ |
| = |
| ] = −∞
|
| | √9−x2 | | √9−9 | | √0− | |
−
x→−3moze ktoś sprawdzic czy dobrze to jest

proszeeee
11 lut 17:31
Basia: dziedzina jest źle określona
9−x2>0 ⇔ x∊(−3,3)
i liczysz
limx→ −3+ i limx→3−
obie są równe +∞
11 lut 17:34
motka54: a mogła bys rozpisac te granice i troche pytłumaczyć
11 lut 17:36
motka54:
11 lut 17:41
motka54:
+∞ jest w obu granicach dlatego ze pierwiastek tak

a i czy tylko liczy sie te granice czy dla −3− i 3+ tez
11 lut 17:43
Basia:
tak samo jak liczyłaś
| | 1 | |
x→−3+ ⇒ 9−x2→ 0+ ⇒ √9−x2→ 0+ ⇒ |
| →+∞ |
| | √9−x2 | |
| | 1 | |
x→3− ⇒ 9−x2→ 0+ ⇒ √9−x2→ 0+ ⇒ |
| →+∞ |
| | √9−x2 | |
11 lut 17:53
motka54:
+∞ jest w obu granicach dlatego ze pierwiastek tak

a i czy tylko liczy sie te granice czy dla −3− i 3+ tez
11 lut 18:06
motka54:
11 lut 18:12
motka54:
11 lut 18:34