Tożsamośc trygonometryczna
pols: Co należy uczynić a by prawa strona była równa lewej

A
2cos2−(tg+ ctg)
2=tg
2−ctg
2
B
1−2sin
2cos
2=Sin
4+Cos
4
11 lut 17:28
Basia:
ad.a
a co tam jest w mianowniku pierwszego ułamka?
ad.b
jakie są argumenty tych funkcji ?
11 lut 17:32
pols: W A w mianowniku jest 2 .
11 lut 17:37
Basia:
jakie 2 ?
cos22 ? a może cos2x, a może cos22x, a może cos2(159x) ?
a może cos2x89 ?
to według Ciebie wszystko jedno ?
to samo dotyczy pozostałych funkcji
11 lut 17:40
pols: Sorki pomyliłem pojęcia w MIANOWNIKU jest cos2 a w LICZNIKU 2.
11 lut 17:46
Basia:
cos2 (czego) ?
tg(czego) ?
ctg(czego) ?
trzeci raz Cię o to pytam
11 lut 17:49
pols: Oczywiście tam po funkcjach jest po prostu kąt ALFA.
11 lut 17:51
Basia:
zamiast α będzie x
| 2 | |
| −(tg2x +2tgx*ctgx+ctg2x) = |
| cos2x | |
| 2 | |
| − tg2x−2*1−cxtg2x = |
| cos2x | |
| | sin2x | | 2cos2x | |
U{2}cos2x} − |
| − |
| − ctg2x = |
| | cos2x | | cos2x | |
| 2−sin2x−2 cos2x | |
| − ctg2x = |
| cos2x | |
| 2(1−cos2x)−sin2x | |
| −ctg2x = |
| cos2x | |
| 2sin2x−sin2x | |
| −ctg2x = |
| cos2x | |
tg
2x−ctg
2x
sin
2x+cos
2x = 1
(sin
2x+cos
2x)
2 = 1
2
(sin
2x+cos
2x)
2 = 1
sin
4x+2sin
2xcos
2x+cos
4x = 1
sin
4x+cos
4x = 1−2sin
2xcos
2x
11 lut 18:03
pols: dzięki
11 lut 18:26