re
czekolada: prosze o pomoc
trzy samochody wyjezdzja z tego samego miejsca w odstepach 5 godz i 1 godz. Trzeci pojazd
dogania drugi po pierwszej godzinie jazdy a po drugiej godzinie dogania pierwszy samochod. Po
jakim czasie drugi samochod dogoni pierwszy
11 lut 16:47
Basia:
h1=0 v1
h2=5 v2
h3=6 v3
jeżeli trzeci jechał godzinę ⇒ drugi jechał dwie godziny czyli
v3 = 2v2
jeżeli trzeci jechał dwie godziny ⇒ pierwszy jechał osiem godzin czyli
2v3 = 8v1
v3 = 4v1
2v2 = 4v1
v2 = 2v1
t czas jazdy drugiego
t+5 czas jazy pierwszego
t*v2 = (t+5)*v1
t*2v1 = (t+5)*v1 /:v1
2t = t+5
t=5
drugi dogoni pierwszy po pięciu godzinach
11 lut 17:22