liczby zespolone
Wala: Liczby zespolone
obliczyć: (−√3 + i)23
11 lut 15:56
Maluśka;):(: moduł: 2
ćwiartka: 2
| | 5π | | 5π | |
z23=2(cos |
| +jsin |
| )23 |
| | 6 | | 6 | |
| | 115π | | 5π | | 7π | | 7π | |
z23=223(cos |
| +jsin |
| )=223(cos18 |
| +jsin18 |
| )= |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
no i zamien to sobie na postac algebraiczną
11 lut 16:19
Wala: a jak wyliczyć moduł?
12 lut 14:22
Wala: Może ktoś wytłumaczyć dlaczego 2 ćwiartka?
12 lut 16:21
krzys: podbijam dlaczego 2 ćwiartka i jak wyliczyć moduł
20 lut 19:59
silumo: moim zdaniem nie jest dobrze bo minus stoi przed całym wyrażeniem które jest pod pierwiastkiem
czyli
częśc żeczywista i urojona są dodatnie a co za tym idzie isin; cos też są dodatnie a zgodnie z
przysłowiem w pierwszej wszystkie są dodatnie w drugiej tylko sin w trzeciej tg i ctg a w
czwartej cos
wychodzi na to że jest to I cwiartka
moduł liczysz z wzoru: √Re2+Im2
Re− częśc rzeczywista (u nas 3)
Im− częśc urojona (u nas to co stoi przy i czyli 1)
20 lut 21:13