równanie prostej prostpadłej
Justyna: dana jest prosta o równaniu y=2x+3 . Wskaż równanie prostej prostadłej do niej ;
11 lut 15:29
11 lut 15:40
włóczykij: aby była prostopadła to wspólłczynniki przed x pomnożone przez siebie mają dać wynik −1 czyli
jaka liczba pomnożona przez 2 da −1. w tym przypadku to −1/2 czyli prosta prostopadła ma wzór
y=−1/2x
11 lut 16:12
Mila:

Nie masz podanego punktu przez ,który przechodzi prosta prostopadła do y=2x+3 .Moze to być
kazda prosta ,która ma a=−1/2
narysowałąm y=−1/2x y=−1/2x+2 y=−1/2x+3
11 lut 18:11