Granica. Proszę o pomoc
Kola: | | x2+3 | |
limx−>∞ ( |
| )x2 Wiem tyle, że należy użyć wzoru na liczbe e |
| | x2 | |
11 lut 15:29
Trivial:
| | 3 | | 3x2 | |
= limx→∞ (1 + |
| )x2 = limx→∞ exp( |
| ) = e3. |
| | x2 | | x2 | |
11 lut 17:38
Kola: Nie rozumiem tego ostatniego przejścia. Co oznacza exp?
11 lut 18:32
Trivial: exp(x) = e
x.

Po prostu inny sposób zapisu.
11 lut 18:54
Kola: tak czy tak nie rozumiem

skąd sie wzieło 3x
2?
11 lut 21:23
Trivial: Ze wzorku.
limf(x)→0 [1 + f(x)]g(x) = limf(x)→0 ef(x)*g(x)
11 lut 21:50
Kola: ok dzięki
11 lut 22:15