planimetria
roman: hej mam do kogoś bystrego zadanie ...:
przekatna AC czworokata ABCD ma dł 20 cm a przekatna BD ma długosc 18 srodki bokow tego
czworokata polaczono odcinkami otrzymujac czworokat KLON oblicz obwod tego czworokata .
poprostu nie wiem od czego mam zaczac ...
wyliczyłem boki tego ABCD z twierdzenie ze bok ma
a√2 = 20 = 10√2 no to mam jeden
a√2=18 = 6√2 no i nie wiem czy to obliczyłem potrzebnie czy nie ... i czy jest to wogóle
dobrze ....
mogłby mi ktos z tym pomoc >?
11 lut 14:47
think: a√2 odnosi się tylko do przekątnej kwadratu. Ale to zadanie na pierwszy rzut oka robi
wrażenie, że tu czegoś brakuje jakiś danych.
11 lut 15:37
think: na pewno przepisałeś dokładnie całą treść?
11 lut 15:37
roman: szczerze mowiac wiecej juz nic nie ma podane ..... ale mam odp .

=38
nie wiem moze to bedzie trzeba pociac na jakies trojkaty >?
11 lut 15:39
think:

|AC| = 20
|DB| = 18
zgadza się nic nie brakuje pozostałe długości wyznaczysz tak samo wy powienien wyjść Ci taki
obwód jak z odpowiedzi.
Korzysta to zadanie z tego, że ramię kąta dzieli się dwiema prostymi równoległymi, więc
stosunki odpowiednich boków są równe (tw. Talesa)
11 lut 15:47
roman: nigdy bym chyba na to nie wpadł ....
wielkie dzięki
11 lut 20:37
roman: zaraz zaraz to równanie któe ułożyłeś to nie powinno byc tak :
| INO | | IOLI | |
| = |
| >? chyba ze sie mylę .... |
| IACI | | IDBI | |
11 lut 20:42
think: ano mylisz się
wybrałam kąt ADC
a został on podzielony równoległymi odcinkami NO i AC
11 lut 21:53
think: później wybierzesz kąt DCB poszukasz dwóch równoległych odcinków dzielących ten kąt, to samo
dla CBA i BAD
11 lut 21:55
roman: aaaaaaaa ....
ok dzięki
12 lut 13:42
Savana: czy mógłby ktoś rozwiązać te zadanie do końca?

bardzo proszę.
7 lut 16:22
Mila:
|NO|=|KL|=10
|OL|=|NK|=9
obw=2*10+2*9
7 lut 16:59
Savana: dzięki
7 lut 20:05