matematykaszkolna.pl
planimetria roman: hej mam do kogoś bystrego zadanie ...: przekatna AC czworokata ABCD ma dł 20 cm a przekatna BD ma długosc 18 srodki bokow tego czworokata polaczono odcinkami otrzymujac czworokat KLON oblicz obwod tego czworokata . poprostu nie wiem od czego mam zaczac ... wyliczyłem boki tego ABCD z twierdzenie ze bok ma a2 = 20 = 102 no to mam jeden a2=18 = 62 no i nie wiem czy to obliczyłem potrzebnie czy nie ... i czy jest to wogóle dobrze .... mogłby mi ktos z tym pomoc >?
11 lut 14:47
think: a2 odnosi się tylko do przekątnej kwadratu. Ale to zadanie na pierwszy rzut oka robi wrażenie, że tu czegoś brakuje jakiś danych.
11 lut 15:37
think: na pewno przepisałeś dokładnie całą treść?
11 lut 15:37
roman: szczerze mowiac wiecej juz nic nie ma podane ..... ale mam odp . emotka =38 nie wiem moze to bedzie trzeba pociac na jakies trojkaty >?
11 lut 15:39
think: rysunek
|NO| |DO| 

=

|AC| |DC| 
 1 
|DO| =

|DC|
 2 
|AC| = 20 |DB| = 18 zgadza się nic nie brakuje pozostałe długości wyznaczysz tak samo wy powienien wyjść Ci taki obwód jak z odpowiedzi. Korzysta to zadanie z tego, że ramię kąta dzieli się dwiema prostymi równoległymi, więc stosunki odpowiednich boków są równe (tw. Talesa)
11 lut 15:47
roman: nigdy bym chyba na to nie wpadł .... wielkie dzięki emotka
11 lut 20:37
roman: zaraz zaraz to równanie któe ułożyłeś to nie powinno byc tak :
INO IOLI 

=

>? chyba ze sie mylę ....
IACI IDBI 
11 lut 20:42
think: ano mylisz się wybrałam kąt ADC a został on podzielony równoległymi odcinkami NO i AC
11 lut 21:53
think: później wybierzesz kąt DCB poszukasz dwóch równoległych odcinków dzielących ten kąt, to samo dla CBA i BAD
11 lut 21:55
roman: aaaaaaaa .... ok dzięki emotka
12 lut 13:42
Savana: czy mógłby ktoś rozwiązać te zadanie do końca? emotka bardzo proszę.
7 lut 16:22
Mila: |NO|=|KL|=10 |OL|=|NK|=9 obw=2*10+2*9
7 lut 16:59
Savana: dziękiemotka
7 lut 20:05