zad
pinokio: znajdz rownanie parametryczne prostej k ktora jest przecieciem π1 i π2
π1=−x+y−5z+16=0
π2=−2x−y−z−4=0
wziełem sobie wektory z obu plaszczyzn czyli [−1,1,−5] i [−2,−1,−1] zrobilem ich iloczyn
wektorowy wyszlo[−6,9,3] i jak mam wziac ten punkt?
11 lut 14:39
pinokio: po prostu chodzi mi jak latwo znalesc punkt na tej prostej ktory musi sie zawierac i tych 2
plaszcznach
11 lut 14:40
pinokio: moge np (28,2,−2)
11 lut 14:42
pinokio: nie nmoge
11 lut 14:43
pinokio: (0,−6,2) moze
11 lut 14:45
mariusz: weź rozwiąż układ równań i masz gotową postać parametryczną prostej (jeżeli układ wyjdzie
sprzeczny wniosek oczywisty−płaszczyzny nie przecinają się) napisanie takiego układu równań to
tzw. przedstawienie krawędziowe prostej
11 lut 14:49