Całka funkcja kwadratowa przez kwadratową
Mat: | | 1 + x2 | |
∫ |
| dx jak się za to zabrać |
| | 4−x2 | |
11 lut 14:29
Maluśka;):(: prosta całeczka wymierna
z tego pierwszego wzór jest na ln te drugei na czynniki rozloz i koniec
11 lut 16:25
Trivial:
| | 1+x2 | | x2+1 | | 5 | | −5 | |
f(x) = |
| = − |
| = −(1 + |
| ) = −1 + |
| . |
| | 4−x2 | | x2−4 | | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
| −5 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−2)(x+2) | | x−2 | | x+2 | |
−5 = A(x+2) + B(x−2)
A + B = 0
2A − 2B = −5
| | 5 | | 5 | | 5 | | x+2 | |
∫f(x)dx = −x − |
| ln|x−2| + |
| ln|x+2| + c = |
| ln| |
| | − x + c. |
| | 4 | | 4 | | 4 | | x−2 | |
11 lut 17:20
Amaz:
Jak ja nie lubie całkowania funkcji wymiernych
11 lut 17:34
całeczka: ∫1,09t2−2,8t+3,37
9 sty 16:07