Całka nieoznaczona z f.trygonometryczna
Grzechotnik: Czy ktoś ma pomysła na taką oto całeczkę :
∫ tg3x
Bardzo byłbym wdzięczny za naprowadzenie, bądź rozwiązanie bo cholera nie wiem za co tu
podstawić
11 lut 14:19
Maluśka;):(: | | sin3x | |
podsatwiasz wzór |
| pozniej rozdzielaszmto tak zebys dostal 1 trygonometryczną i |
| | cos3x | |
dalej juz sobie poradzisz
11 lut 16:35
Basia: proste podstawienie
t = cosx
dt =−sinxdx
| | 1−t2 | | 1 | |
J = −∫ |
| dt = −∫t−3 dt + ∫ |
| dt |
| | t3 | | t | |
11 lut 17:30