Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym...
cherry: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym.
a) Oblicz stosunek pola podstawy tego stożka do pola jego powierzchni
b) Oblicz stosunek pola powierzchni kuli wpisanej w ten stożek do pola powierzchni kuli
opisanej na tym stożku.
c) Oblicz stosunek objętości kuli wpisanej w ten stożek do objętosci kuli opisanej na tym
stożku.
5 lut 01:18
sowa:
a) Pp= πr2 Pc = πr(r+l) l = 2r to Pc = 3πr2
Pp/ Pc = 1/3 po podstawieniu i skróceniu
b) ponieważ przekrój jest trójkatem równobocznym
to Rk.wp = (1/3) hΔ Rk.op = (2/3)hΔ
to Rk.wp / Rk. op = 1/2
czyli
Pk. wp /Pk. op = (1/2)2 = 1/4
c) Vk.wp / Vk. op= ( 1/2)3 = 1/8
5 lut 02:11
cherry: dzieki ! nareszcie cos z trgo rozumiem
5 lut 21:06