;)
zadanie z podstawówki: nie mogę ogarnąć koledze zadania z podstawówki: jak moge je rozwiązac:
W fabryce wyprodukowano 480 długopisów w kolorach : czerwonym, niebieskim i czarnym.
Czarnych i czerwonych długopisów było razem 343, a czerwonych i niebieskich łącznie 342. Ile
długopisów każdego koloru wyprodukowano w tej fabryce? jak je zrobic, bo mnie ciekawosc
zzera

ze takie zadanie z klasy 3 podstawowej a nie wiem
11 lut 14:13
ICSP: czarne − 138
czerwone 205
niebieskie − 137
11 lut 14:18
zadanie z podstawówki: ale jak to obliczone
11 lut 14:22
ICSP: x − czerwone.
skoro niebieskich i czerwonych jest 342 to samych niebieskich bedzie: 342 − x
skoro niebieskich i czarnych jest 343 to samych czarnych będzie 343 − x
wszystkich razem jest 480
czerwone − x
czarne 343−x
niebieskie 342 − x
x + 342 − x +343 − x = 480 ⇔ x = 205 − czerwone
czarne: 343 − 205 = 138
niebieskie 342 − 205 = 137...
Trochę to łatwe było
11 lut 14:24
Jordan:
x− czerwone
y− niebieskie
z− czarne
robimy układ równań:
x+z=343
x+y=342
x+y+z=480
x=343−z
(343−z)+y=342
x+y+z=480
x=343−z
y=z−1
(343−z)+(z−1)+z=480
x=343−z
y=z−1
z=480−343+1 −> z= 138
x: 343−138=205
y: 342−205=137
11 lut 14:33