,,Sufit" czy ,,podłoga" liczby? Jak to się sprawdzało?
Konik_90: ,,Sufit" czy ,,podłoga" liczby? Jak to się sprawdzało?
Pokażę na przykładach o co mi dokładnie chodzi:
| | 101 | | 1 | |
|A| = |
| = 33 |
| = 33 − podłoga liczby (zaokrąglenie w dół) |
| | 3 | | 3 | |
| | 101 | | 1 | |
|B| = |
| = 25 |
| = 26 − sufit liczby (zaokrąglenie w górę) |
| | 4 | | 4 | |
Miałem to sporo czasu temu i wyleciało mi jak to się sprawdzało czy to będzie tzw sufit czy
podłoga.
| | 101 | |
Pamiętam tylko, że brało się kilka ostatnich liczb, np żeby spr |A| = |
| |
| | 3 | |
pisało się 101, 100, 99 ale co należało z nimi zrobić to już nie kojarzę? Może dzielić
przez mianownik?