Liczby naturalne
Olaf: Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje jedna
cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste?
Uwaga: zero jest liczba parzystą.
11 lut 13:12
ICSP: I przypadek:
cyfra parzysta stoi na poczatku. Później stoi nieparzysta a na koniec parzyste
parzyste to: 0,2,4,6,8 − łącznie 5
nieparzyste to: 1,3,5,7,9 − łącznie 5
4 * 5 * 5 *5 = 600
II przypadek:
cyfra nieparzysta stoi na pierwszym miejscu poźniej co kolwiek
5*5*5*5 = 625
zauważ że przypadek III i IV są identyczne jak przypadek I
600 + 600 +600 + 625 = ...
Chyba tak.
11 lut 13:22
Olaf: dzięki, zapomniałem,że zero nie może być na początku
11 lut 13:42
ICSP: Dobrze mi wyszło?
11 lut 13:44
Olaf: Tak, tylko błąd rachunkowy 4*5*5*5=500
11 lut 13:59