geometria , okrąg
assasin: Okrąg przechodzący przez punkt A=(−1,1) jest styczny do prostej o równaniu y = x − 2 w punkcie
P=(4,2). Wyznacz równanie tego okręgu.
prosta prostopadła do stycznej przechodząca przez środek i punkt (4,2) ma równanie y=−x+6
,zatem środek jest równy (x , −x+6)
Odległość punktu A=(−1;1) do środka oraz P=(4,2) do środka są równe więc mogę ułożyć takie
równanie?
(x−(−1))2 + (−x+6−1)2 = (x−4)2 + (−x+6 − 2)2 ?
11 lut 12:42
Eta:
ok
11 lut 13:11
ICSP: Eta spojrzysz na to zadanko z prawdopodobieństwa co o 6 nad ranem robiliśmy?
11 lut 13:12
Eta:
ok

tylko wyślij ten post na górkę
11 lut 13:24
ICSP: post jest na górce. * odpowiedzi napisał go Jeruzalem. Chyba jakoś tak 10 w kolejności.
11 lut 13:27