ciągi
dorota: długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny . jakie są dlugości
przyprostokątnych jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10
11 lut 12:37
assasin: a1 = jedna przyprostokątna
a1 +r = druga przyprostokątna
a1 +2r = 10 przeciwprostokątna
a1+2r=10 oraz a1+r = 10−r
a1
2 + (a1+r)
2 = (a1+2r)
2
11 lut 12:45
Eta:
a,b,c −−− tworza cag arytm => 2b= a+c
a,b,c >0
2b= a+10 i z tw. Pitagorasa : a2+b2= c2
rozwiąż układ równań
2b= a+10
i
a2+b2= 100
11 lut 12:45
ziomek: a12+(a1+r)2=a1+2r
przeciwprostokątna to moje a1+2r
z racji tego ze to ciag arytmetyczny ma stałą różnice. wiec dlatego tak napisałem że kolejne
wyrazy(boki trójkąta są większe o r)
11 lut 12:46
dorota: a może ktoś mi pomóc w rozwiązaniu tą pierszą metodą/
11 lut 12:58
ICSP: Zobaczymy. Najpierw wykorzystaj wzorki i napisz co ci wyszło.
11 lut 13:03
dorota: z rownania kwadratowego wyszło mi że r=2 ub r =10
11 lut 13:55
ICSP: Podaj jeszcze a1 i sprawdź czy pasuje. Jak nie będzie pasować to pokombinujemy.
11 lut 13:58