Pytanko odnośnie skracania przy obliczaniu pochodnej!
Konik_90: Siemka!
k(t) = sin
√1+ t2
| | 1 | | cos√1+t2 * 2t | |
k'(t) = cos√1+t2 * |
| * 2t = |
| ...... |
| | 2√1+t2 | | 2√1+t2 | |
i tu się rodzi moje pytanie czy w tym przypadku mogę skrócić wyrażenie
√1+t2 z licznika przy
cos z mianownikiem?
...... = cost
11 lut 12:18
jo: Możesz tylko 2 skrócić gdyż i w liczniku i mianowniku występuje iloczyn.
| | sin(3x) | |
Czy można tu coś skrócić? np. |
| ? |
| | 3cos(5x) | |
11 lut 13:01
jo: Zauważ że masz cos(√1+t2)
a nie iloczyn cos*√1+t2 ← to jest całkowita bzdura
11 lut 13:03
Konik_90: Dzięki wielkie, tak myślałem że tego nie można skracać.
11 lut 13:21
Konik_90: Mam jeszcze takie pytanie odnośnie całkiem innej rzeczy, może ktoś będzie wiedzieć.
Chodzi mi o coś takiego jak ,,sufit" i ,,podłoga" liczby,np.
| | 101 | | 2 | |
|A| = |
| = 33 |
| = 33 − to jest jako podłoga liczby (zaokrąglenie w dół) |
| | 3 | | 3 | |
| | 101 | | 1 | |
|B| = |
| = 25 |
| = 26 − to jest jako sufit liczby (zaokrąglenie do góry) |
| | 4 | | 4 | |
Cholerka miałem to dość dawno i nie pamiętam jak to sprawdzić czy to będzie zaokrąglenie do
góry czy do dołu.
11 lut 13:28