.........
kasik: Liczbę naturalną a najpierw zwiększono o 40%, a następnie zmiejszono o 20%. W wyniku tych
operacji liczbę a?
xD: 100% + 40 % = 140 %
100% −−−−−−− a
140% −−−−−−− x <−−−−−−− tyle było po pierwszej zmianie
mnożenie na skos. x= (to co obok niego*to co nad nim)dzielone przez to co po skosie
x =
140%*a100% = 1,4a
teraz 100% stanowi 1,4a
100% − 20% = 80%
100% −−−−−−−> 1,4a
80% −−−−−> x
x =
80% * 1,4a100% =
112%a100% = 1,12 a <−−−−wynik po obu zmianach
a więc na początku
mieliśmy "a"
a −−−−> 100%
a teraz jest 1,12a
1,12a −−−−>


(x)
metoda na skos
x =
1,12a*100%a = u{112a%}{a) = 112%
mieliśmy 100% a mamy 112 % pod koniec czyli w wyniku tych operacji liczbę a podniesiono o 12 %
Jacek:
O rany, po co aż taka ilość obliczeń

a*1,4*0,8 = 1,12a, czyli nowa liczba jest większa od a 0 12%