Oblicz długość boku trójkąta równoramiennego i prostokatnego
marcin: Zad.1. Liczby 6, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
Zad.2. Liczby 6, 10, c są długościami boków trójkąt prostokątnego. Oblicz c.
Zad.3 Liczby x−1, x, 5 są długościami boków trójkąta równoramienngo. Oblicz x.
11 lut 10:32
kachamacha: 1.
c=6 lub 10
11 lut 10:33
kachamacha: 2. c=8
11 lut 10:33
kachamacha: 3. x=6 lub 4
11 lut 10:35
marcin: a jak to obliczyć?
11 lut 10:35
kachamacha: a jak te trójkąty wyglądają?
11 lut 10:36
marcin: nie ma żadnych rysunków do tych zadań właśnie i nie wiem czy mogą być dwa rozwiązania?
11 lut 10:37
kachamacha: ale ty masz wiedzieć jak wygląda Δ równoramienny czy prostokątny
11 lut 10:38
marcin: to wiem, tylko skąd mam wiedzieć, który bok jest przyprostokątną, a który przeciwprostokątną?
czy musze rozpatrywac dwa przypadki?
11 lut 10:40
kachamacha: w Δ prostokątnym najdłuższa jest zawsze przeciwprostokątna −w sumie zostaje jeszcze opcja że 6
i 10 to przyprostokątne i wtedy z tw. Pitagorasa szukasz przeciwprostokątnej
11 lut 10:46
marcin: dzięki, ale jestem głupi to takie proste że aż wstyd
11 lut 10:55