Napisac rownanie stycznej.
Ola: Napisz rownanie stycznej do wykresu funkcji w podanym punkcie
11 lut 09:24
11 lut 09:45
xD: niezabardzo wiem, jak się wyznacza pochodną funkcji
11 lut 09:46
xD: policzmy najpierw f(x) = 2x1+x2 dla x=√2
f(√2)= 2√23
teraz policzmy sobie pochodną funkcji w punkcie x0 = √2
f(√2)= 2√23 i
2*(√2 − h) 2√2 − 2h
f(√2−h) = −−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
1 + (√2−h)2 1+2−2√2h+h2
2√2 −2h 2√2 −2h
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−
1+2−2√2h+h2 h2−2√2h+3
f(√2−h) − f(2)
f'(√2) = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
h
( 2√2 −2h ) * 3 (2√2) * (h2 − 2√2h + 3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−− ( −−−−−−−−−−−−−−−−)
3h2 − 6√2h + 9 3h2 − 6√2h + 9
= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
h
6√2 −6h 2√2h2 −8h + 6√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−− ( −−−−−−−−−−−−−−− )
3h2 − 6√2h + 9 3h2 − 6√2h + 9
= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
h
− 2√2h2 + 2h
−−−−−−−−−−−−−−−−−
3h2 − 6√2 + 9 − 2√2h2 + 2h 1
= −−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−
h 3h2 − 6√2h + 9 h
=
11 lut 11:25
xD:
h(2
√2h+2) 1 2
√2h+2
= −−−−−−−−−−−− + −−−− (h się skraca) = −−−−−−−−−−−−−−− =
3h
2 − 6
√2h + 9 h 3h
2 − 6
√2h + 9
h=0 xD więc
2
√2*0 + 2 2
= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−
(3*0)
2 − 6
√2*0 + 9 9
czyli mamy zależność
y −
2√23 =
29 (x −
√2)
y =
29x −
2√29 +
2√23
=
29x −
2√29 +
6√29
y =
29x +
2√49 <−−− równanie prostej stycznej
ale nie wiem czy to jest dobrze.
popatrz sobie jeszcze tutaj
http://www.matmana6.pl/tablice_matematyczne/view/104/rownanie_stycznej_do_wykresu_funkcji
i tutaj
1714
11 lut 11:30
xD: w wyniku błąd sorry ma być
y=29x + 4√29
11 lut 11:32